Beleggen in goud, hoe doe ik dat?

De handel in goud bestaat al duizenden jaren. Ook vandaag de dag is dit edelmetaal nog erg populair onder beleggers. Goud kent niet alleen toepassingen in de techniek en accessoires, maar wordt ook nog steeds gebruikt als fysieke spaarpot. In dit artikel gaan we het echter alleen hebben over het beleggen in goud, niet over de aankoop van daadwerkelijk goud. Beleggen in goud kan op verschillende manieren. U kunt ervoor kiezen aandelen te kopen van een bedrijf dat goud zoekt, maar u kunt er ook voor kiezen direct te beleggen in de goudkoers. Een bedrijf kan namelijk ook door eigen handelen zowel positiever als negatiever zijn dan de werkelijke markt. Alle online brokers die behandeld worden op onze website bieden klanten de mogelijkheid te investeren in goud.

Beleggen in goud via opties

Met een optie op goud koopt u het recht goud tegen een bepaalde prijs te kunnen aanschaffen. Stijgt de prijs van goud? Dan maakt u winst op uw optie doordat u het recht heeft het goud tegen een lagere prijs te kopen dan de marktwaarde. Het omgekeerde geldt bij een daling van de goudprijs. Vaak wordt bij het investeren in opties een vast percentage aan winst uitgekeerd bij een prijsstijging, maar bent u wel de gehele inleg kwijt bij een prijsdaling. Investeren in opties is daarom vooral interessant indien er sprake is van een kleine prijsstijging. Omdat de goudprijs vrij stabiel is, kan het investeren in opties goud een mogelijkheid zijn.

Beleggen in goud via CFD’s

Via verschillende brokers, zoals Markets, kunt u aandelen kopen van zowel goudproducerende bedrijven, als beleggen in goud als grondstof. Een leuk voordeel hierbij is dat op CFD’s gehandeld kan worden met een zogenaamde hefboom. Meestal is deze hefboom op goud 1:5. Dat houdt in dat u met een inleg van 50 euro maar liefst 250 euro kunt investeren in aandelen goud. Dit is een voordeel aan de ene kant omdat hierdoor een eventuele winst 5 maal hoger is dan het geval zou zijn zonder hefboom. Aan de andere kant kleeft hier natuurlijk ook het nadeel aan dat ook het verlies 5 maal groter is dan het geval zou zijn zonder hefboom. CFD’s bieden daarmee zowel voor- als nadelen, en zijn toch vooral bedoelt voor de snellere handelaren die op korte termijn resultaat willen. Belegt u bijvoorbeeld omdat de spaarrente niets oplevert? Investeer dan niet in CFD’s maar koop gewoon aandelen zonder hefboom in een stabiel fonds. Het investeren in CFD’s brengt extra risico met zich mee.

Beleggen in goud via aandelen

Voor degen die liever in een veiliger aandeel handelen dan een vluchtig CFD, bestaat er uiteraard de mogelijkheid om ‘normale’ aandelen te kopen in goudproducerende bedrijven of goud als grondstof. Bij een normaal aandeel wordt geen hefboom gehanteerd en zijn vaak ook de parkeerkosten voor het vasthouden van een positie een stuk lager. Een voordeel is dat bij ene daling de schade beperkt is. Een nadeel is dat bij stijging de winst ook beperkt is. Aandelen goud kunt u onder andere kopen bij Binck. In dit geval kunt u er ook voor kiezen daadwerkelijk fysiek goud te kopen. Daar betaalt u immers helemaal geen extra kosten voor. Zorg er wel voor dat u een veilige plek heeft om het goud op te slaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *